alt
alt
The Hague
alt
Art at Site 	www.thehagueart.nl	Rudi	Rooijackers	Scheveninger en Scheveningse
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Rudi Rooijackers

Scheveninger en Scheveningse

1952
Dr. Lelykade
Website
www.wikipedia.org:
Rudolph (Rudi) Rooijackers (Jakarta, 15 juni 1920 – Den Haag, 1998) was een Nederlandse beeldhouwer.
Rooijackers (ook geschreven als Rooyackers) werd geboren in Batavia (Nederlands-Indië) als zoon van Felix Henricus Rooijackers (1888-1943) en Jeanette Alexandrine Poepaart (1900-1995). Hij groeide op en werkte achtereenvolgens in Batavia, Bandoeng, Brussel, Susteren, Voorburg en Den Haag. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf les aan de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten aldaar, waar hij ook enige jaren adjunct-directeur was. Tot zijn leerlingen behoorden onder anderen Aart van den IJssel, Betty Scheer en Jaroslawa Dankowa. Hij was kort getrouwd met Duits-Nederlandse schilderes en textielkunstenares Ruth Salinger (1924-1976) (die hertrouwde met Aart van den IJssel) en vervolgens met schilderes Nora van der Flier.
In de vijftiger jaren was hij een prominent lid van de Voorburgse kunstenaarsgroepering De Nieuwe Ploeg, lid van de Haagse Kunstkring, lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en lid van Pulchri Studio. Ook sloot hij zich aan bij de in 1951 door Theo Bitter, Jan van Heel, Nol Kroes, Willem Schrofer en Frans de Wit opgerichte Haagse groepering van kunstschilders en beeldhouwers Verve.
Het werk van Rooijackers, dat zich veelal bevindt in Den Haag maar ook in Voorburg, Rotterdam, Delft, Leusden en Arnhem, was afwisselend figuratief en non-figuratief of ook wel abstract. Rooijackers wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.