alt
alt
The Hague
alt
Art at Site 	www.thehagueart.nl	Albert	Termote	Reliëf
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Albert Termote

Reliëf "Akkerbouw"

1954
Stadhoudersplantsoen
Website
www.wikipedia.org:
Albert Polydor Termote (Lichtervelde, 30 maart 1887 – Voorburg, 13 april 1978) was een Belgisch / Nederlands beeldhouwer.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Termote naar Engeland. In 1915 trok hij naar Nederland. In 1922 verhuisde hij naar Voorburg waar hij de rest van zijn leven zou blijven. Hij werd lid van Pulchri Studio in Den Haag. Door de vele tentoonstellingen van Pulchri Studio verwierf hij landelijke bekendheid. Hij kreeg veel opdrachten waaronder het radiomonument in Eindhoven. In 1972 werd hij door omstandigheden gedwongen minder actief te werken, maar hij bleef tot zijn dood doorgaan met het vervaardigen van kleiner werk.
Termote is vooral bekend door zijn vier levensgrote bronzen ruiterstandbeelden. Ook maakte hij penningen, herdenkingsmonumenten en portretbustes, maar het grootste deel van zijn oeuvre omvat religieuze en kerkelijke beelden. Termotes werken zijn vooral te vinden in de openbare ruimte en in talrijke kerken. Het Rijksmuseum en het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum bezitten werken van Termote, maar de meeste zijn te zien in het Voorburgse Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg. Termote wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.